Gode faglige fremskridt går hånd i hånd med et godt undervisningsmiljø. Når eleverne ved, at de bliver dygtigere, er fundamentet lagt for et sundt og respektfuldt undervisningsmiljø. Stolte elever behandler som regel andre hensynsfuldt. Men dermed er hele opgaven ikke løst.
Det sker, at barnets liv vælter, så læring og faglige fremskridt synes ligegyldige.
Tabet af en kammerat, drillerier, en dårlig start på dagen, for lidt søvn, utilstrækkelig kost, sygdom og smerte, for lang tid foran skærmen med Paradise Hotel - og meget andet - kan gøre ethvert barn til et "frådende monster".
Vi skælder ikke ud og taler heller ikke nedværdigende til børnene, når livet er væltet.
Vores opgave er at uddanne dem til at blive dygtige voksne. Derfor inviteres børnene til at tage medansvar for faglige og sociale problemer. Vi hjælper gerne - men børnene skal selv deltage i det omfang, de kan!
Uenigheder løses med fornuftig kommunikation, hvor hver part kan tale frit, og hvor parterne lytter til hinanden. Vores erfaring er, at børn er villige til at løse sociale uoverensstemmelser - men at det kan ske, at de ikke ved, hvad de skal gøre. Derfor kan der være brug for assistance af en voksen.
Hvis et problem er fastlåst og vedvarende, søger vi hjælp hos forældrene.
Hvis en elev vedvarende bryder skolens ordensregler, må vi indse, at vi ikke er den rette skole for barnet - og en udmelding kan være den bedste løsning.
Hvert tredje år undersøger vi undervisningsmiljøet med spørgeskemaer fra DCUM. Dog har det ikke været muligt at gennemføre undersøgelsen i 2020 grundet Corona og hjemsendelser.
Undersøgelse og handleplaner januar 2022
I slutningen af 2021 blev vi færdige med at afdække undervisningsmiljøet på Kildeskolen ved brug af Undervisningsministeriets trivselsundersøgelser for henholdsvis 0-3. og 4-10. klasse samt DCUM’s undersøgelse om lokaler og fællesarealer. En svaghed i undersøgelsen er, at den udføres i en corona-tid, hvor elever og lærere udsættes for trivselsmæssige udfordringer.
Undersøgelserne viste, at der ikke er graverende situationer på skolen, men samtidig, at der er områder, vi skal have mere fokus på.
De fundne fokusområder er:
- Toiletforhold
- Arbejdsro i klasserne
- Omgangstone blandt elever
- Brug af sociale medier på og udenfor skolen
- Bevægelse og aktivitet
- Medbestemmelse
Da trivsel og læring går hånd i hånd, gennemfører vi snarest muligt årets første faglige undersøgelse, hvor vi afdækker hvilke elever, der har besvær i fagene. Når undersøgelsen er afsluttet, arrangeres individuel undervisning for at afhjælpe besværet.
- Toiletforhold
Den daglige rengøring før mødetid af skolens 18 toiletter og toiletrum fungerer hver dag. Gangvagter tjekker desuden toiletterne i frikvarterer og rydder op efter behov.
Efter møde med elevrådet, hvor emnet blev behandlet, blev det klart, at utilfredsheden snarere skyldes bekymring om lyd og bakterier. Det er vi nødt til at vide mere om, før vi kan løse de problemer, som nogle elever har med at bruge faciliteterne.
Derfor foretages en ekstra undersøgelse blandt alle elever i januar 2022, så vi kan adressere de faktisk svage punkter. Løsningerne ser lige nu ud til at omfatte musik på toiletterne, mulighed for desinficering af toiletbræt før brug og yderligere uddannelse af de mindre elevernes brug af toiletterne.
Toiletrummene fremstår egentlig rene – men de er også slidte. Efter møder med entreprenør og inspirationsbesøg på en institution, er der lagt en plan for renovering af samtlige toiletrum, og bestyrelsen er ved at undersøge finansiering af hele projektet.
Som følge af ovenstående besluttede skolens Bestyrelse at samtlige toiltefaciliteter skulle renoveres, og dette projekt blev afsluttet i slutningen af 2022.
- Arbejdsro i klasserne
Som udgangspunkt ønsker vi at bibeholde elevernes frie bevægelighed og en ”summen” i klasserne. Nogle elever føler sig dog forstyrret, når andre taler højt og om andet end det, undervisningen handler om.
Nye regler vil ikke kunne løse problemet – det kræver i stedet en fælles forståelse og engagement blandt alle elever.
Derfor er elevrådet i gang med at involvere alle elever fra 4. klasse til 10. klasse med en spørgeundersøgelse, der skal afdække niveauet af støj i hver klasse, elevernes interesse i at gøre noget ved det og deres forslag til forbedring. Da omfanget er forskelligt fra klasse til klasse, skal problemet adresseres af hver klasselærer i klassens time – der er behov for, at hver klasse finder sine egne løsninger. Støjproblemet behandles desuden på førstkommende pædagogiske møde, for at opnå vidensdeling blandt klasselærere og faglærere.
- Omgangstone blandt elever
Undersøgelsen viste, at nogle elever fra tid til anden føler sig drillet og i sjældne tilfælde mobbet af andre elever, og at det både kan ske mellem elever fra samme klasse og mellem elever fra forskellige klasser. Problemet skal adresseres af alle klasselærere i klassens time for at opnå de enkelte klassers enighed om god omgangstone.
Skoleleder skal desuden besøge de klasser, hvor problemet er størst, for at genopfriske ordensregler, konsekvenser for brud på ordensregler og for at genopfriske elevernes ret til at henvende sig direkte til skoleleder i tilfælde af ubehageligt drilleri eller mobning.
Endvidere skal elevrådet høres – hvad kan vi ellers gøre for at styrke den almindelige gode omgangstone?
Omgangstone behandles desuden op på førstkommende pædagogiske møde, for at opnå vidensdeling blandt klasselærere og faglærere.
- Misbrug af sociale medier på og udenfor skolen
De sociale medier kan både bruges og misbruges.
På skolen
Mens undersøgelse blev foretaget, har vi lavet skriftlige aftaler med alle elever fra 5. klasse til 10. klasse om brug af it-redskaber på skolen – her i blandt elevernes brug af deres egne mobiltelefoner. I den daglige undervisning bruger eleverne telefonerne som ordbøger og til søgning af billeder, film, og informationer. Men det er heller ikke meningen, at de skal bruges til andet.
Mobiltelefoner inddrages øjeblikkeligt ved misbrug og tilbageafleveres i slutning af skoledagen. I nogle klasser beholder eleverne deres mobiltelefoner dagen igennem – i andre afleveres de fra morgenstunden og tages frem, når de skal bruges.
Udenfor skolen
Rent teknisk er eleverne oftest dygtigere til at bruge de sociale medier end forældre og lærere – men når det drejer sig om indhold, er børnene og de unge usikre.
Vi kan ikke forvente, at børnene og de unge af sig selv ved, hvad man kan tillade sig at skrive på sociale medier – der er brug for, at voksne blander sig og uddanner børn og unge. Vi har indhentet materiale fra Red Barnet til uddannelse af eleverne. Materialet eller lignende materiale skal snart bruges af klasselærerne.
Vi vil også opfordre forældrene til at være opmærksomme på de beskeder, som børnene sender og modtager og uddanne deres børn i god kommunikation, når der er behov for det. Og endelig vil vi opfordre forældrene til at tage kontakt med skolen, hvis digital kommunikation, som involverer andre af skolens elever, tager farve af mobning.
- Bevægelse og aktivitet
Undersøgelsen viste, at en del elever oplever kedsomhed i løbet af skoledagen, hvilket er tegn på manglede balance mellem teoretisk læring og aktivitet.
At dette er stærkt påvirket af coronaperiodens hjemsendelser og restriktioner, er der ingen tvivl om – stort set alle fælles praktiske aktiviteter har været lagt ned eller har været hæmmet siden marts 2020.
Problemet skal adresseres på lærermøde for at igangsætte en større mængde af praktiske aktiviteter samt bevægelse.
- Medbestemmelse
Undersøgelsen viste, at eleverne i stigende grad fra 1. til 10. klasse ønsker at blive hørt mere og have større medbestemmelse.
Vi har allerede et velfungerende elevråd og klassens time afholdes hver uge i alle klasser, hvor problematikker debatteres.
Da undersøgelsen er for generel, er vi nødt til at undersøge mere om problematikken, og skal derfor sammen med elevrådet afklare:
- Hvad mener eleverne med at blive hørt mere?
- Hvad vil eleverne gerne have mere indflydelse på?
Først når vi forstår det, kan vi adressere problemet effektivt.
Undersøgelsen skal udføres i februar.
En stor tak til Anna T Lomeli og andre involverede lærere, som bistod med at gennemføre de to undersøgelser.
Der er ingen tvivl om, at vi kan forbedre undervisningsmiljøet ved at arbejde med de seks ovennævnte fokusområder.
Med venlig hilsen
Niels Bergstedt, skoleleder